مته کاجی

در جواب سوال مته کاجی چیست؟ باید بگوییم که مته کاجی یا مته مخروطی ابزاری بسیار کاربردی و پرطرفدار در کارگاه‌ها و صنایع مختلف است. این مته به دلیل طراحی خاص خود، امکان سوراخ‌کاری با قطرهای مختلف را بدون نیاز به تعویض مته فراهم می‌کند.

مته کاجی برای حفر سوراخ‌ های عمیق و دقیق در موادی مانند چوب های نازک ولی مقاوم، فلز و پلاستیک استفاده می‌ شود. مته کاجی مخروطی معمولاً در پروژه ‌های ساختمانی، تعمیرات خانگی و کارهای صنعتی مورد استفاده قرار می ‌گیرد. به این نوع مته، مته کاجی، مته مخروطی و مته پله ای گفته می شود زیرا ظاهر آن شبیه کاج و مخروط است و روی آن نیز پله هایی به ترتیب اندازه قطر قرار گرفته اند.

مته کاجی بهمراه مته گازور، مته برگی و مته خزینه در نجاری ها و صنایع چوب کاربرد فراوانی دارد و از هر چهار نوع مته برای ایجاد سوراخ و گودی های متفاوت در چوب استفاده میشود. به عنوان مثال یکی از کاربرد های مته خزینه در صنعت چوب پوشاندن جای پیچ و همسطح کردن آن با سطح چوب است.

خرید مته کاجی

در هنگام خرید مته کاجی باید به موارد مختلفی مانند جنس بدنه، جنس روکش، سایز و تعداد پله توجه داشته باشید تا بتوانید مناسب ترین نوع مته کاجی مخروطی را برای کاربرد مورد نظر خود تهیه کنید. برای تهیه مته مورد نظرتان می توانید از طریق شماره های 02166172800 | 09926282123 با کارشناسان گروه صنعتی ولف در ارتباط باشید.

روی بدنه این نوع مته ها دو شیار عمیق از ابتدا تا انتهای بدنه مته وجود دارد که براده ها از روی این شیارها به بیرون منتقل می شوند. این شیار روی برخی از انواع مته ها به صورت مستقیم و روی برخی از مته ها به صورت مارپیچ می باشد.

قیمت مته مخروطی (کاجی)

قیمت مته مخروطی با توجه به جنس، کیفیت، سایز، تعداد پله ها و کاربرد مته تعیین می شود. لیست قیمت مته مخروطی را می توانید در فایل زیر  مشاهده کرده و با توجه به کاربرد مورد نظر خود مناسب ترین مته را سفارش دهید.

کاربردهای مته کاجی چیست؟

اما کاربرد مته مخروطی چیست؟ معمولاً از مته کاجی جهت سوراخ کردن و گشاد کردن برخی از حفره‌ها که روی اجسام نازک وجود دارد و شامل ورق و پانل فلزی می‌شود استفاده خواهد شد. البته امکان استفاده از این مته روی چوب نیز برای افراد وجود دارد، اما فراموش نکنید که چوب مد نظر باید دارای مقاومت بالا به همراه ضخامت بسیار کم باشد. در حالت کلی ضخامت لازم برای ورق و قطعاتی که به کار گرفته می‌شود به هیچ عنوان نباید از 1.5 میلیمتر بالاتر برود.

انجام دریل کاری و ایجاد سوراخ‌های نسبتاً بزرگ بدون تعویض مته‌های مختلف و همچنین گشاد کردن برخی از سوراخ‌هایی که از قبل توسط دستگاه دیگری روی سطوح ایجاد شده است، گرفتن و حتی از بین بردن برخی از پلیسه‌های مربوط به لبه داخلی حفره و دیگر سوراخ‌هایی که توسط دریل ایجاد شده و در نهایت انجام سوراخکاری برای انواع مختلف پانل ورق و شیت فلزی کاربردهای مهم مته مخروطی یا کاجی می باشند. 

مهم‌ ترین کاربردهای مته کاجی مخروطی عبارتند از:

 

گشاد کردن سوراخ هایی که روی سطوح وجود دارد

  • حفر سوراخ‌ های عمیق روی چوب نازک و مقاوم، ورق های فلز و پلاستیک برای نصب پیچ و مهره
  • استفاده در صنعت ماشین ‌آلات برای حفر سوراخ‌ های عمیق و دقیق در قطعات فلزی
  • از بین بردن لبه ها و پلیسه های داخلی سوراخ هایی که با دریل ایجاد شده اند
  • ایجاد سوراخ هایی با قطر بزرگ بدون نیاز به تعویض مته از سر دریل

روش کار با مته کاجی

پیش‌تر اشاره کردیم که منظور از مته مخروطی یا همان مته پله‌ ای چیست، این نوع مته شباهت زیادی به میوه درخت کاج دارد و علت نام‌گذاری آن نیز همین موضوع است. اما در رابطه با روش کار با آن باید بیان کنیم که تنها می‌توانید با فشار آوردن روی دریل خود باعث بیشتر شدن عرض سوراخ شوید. به همین دلیل وجود مته کاجی می‌تواند تاثیر بسیار زیاد و قابل توجهی روی افزایش سرعت کار شما به همراه داشته باشد. لبه‌های اضافی موجود باعث کاهش اصطکاک و در نهایت نیز باعث کاهش نیروی مدنظر جهت استفاده خواهد شد و این روش می‌تواند کمک کند تا با تمرکز بیشتری کار کنید.

یک سری شیارها نیز روی مته مخروطی یا همان کاجی وجود دارد که هدف از قرارگیری آنها هدایت براده‌های ناشی از سوراخ به بیرون است. این نکته را فراموش نکنید که در حین کار با این مدل مته باید در هر بازه زمانی کوتاه تمام براده‌ها و تراشه‌های موجود را از داخل سوراخ ایجاد شده به طور کامل خارج کنید. برای سوراخ‌کاری با مته کاجی، نیازی با ایجاد سوراخ سنبه یا راهنما نیست و می‌توان به‌سادگی و مستقیما برای ایجاد سوراخ، اقدام کرد. از این مته‌ها می‌توان علاوه‌بر دریل‌های برقی و شارژی، بر روی انواع فرز نیز استفاده کرد.

جنس مته کاجی از چیست؟

مته کاجی از جنس ترکیبات فولادی با روکش ‌های متنوع ساخته می شود. روکش این نوع مته ها معمولا از اکسید طلایی، تیتانیوم TIN، تیتانیوم-آلومینیوم یا اکسید سیاه تهیه می شود و جنس بدنه آن ها نیز از فولاد کبالت دار HSS-Co یا فولاد تند بر HSS می باشد. در هنگام خرید مته کاجی باید به این موضوع توجه داشته باشید که جنس مته در کاربرد آن تأثیر دارد.

ساختار مته کاجی

در ساخت مته مخروطی از فولاد آلیاژی و ترکیبی با روکش‌ های متفاوت استفاده می شود. بدنه این مته به صورت پله پله است که لبه های هر پله کاملا برنده و نوک مته نیز تیز و دارای دو آج با زاویه 125 یا 118 درجه می باشد. در انتهای مته، دنباله آن قرار دارد و از آن قسمت در دریل برقی، ستونی، شارژی و غیره جای می گیرد. پله هایی که روی مته کاجی وجود دارند دارای زاویه 90 درجه نسبت به هم هستند و 1 شماره یا 2 شماره بالاتر از پله قبلی قرار می گیرند.

روی بدنه این نوع مته ها دو شیار عمیق از ابتدا تا انتهای بدنه مته وجود دارد که براده ها از روی این شیارها به بیرون منتقل می شوند. این شیار روی برخی از انواع مته ها به صورت مستقیم و روی برخی از مته ها به صورت مارپیچ می باشد.

اجزای مته کاجی

  • نوک مته: نوک مته کاجی معمولاً تیز و زاویه دار است تا بتواند به راحتی وارد سطح کار شود.
  • پله‌ها: پله‌های موجود بر روی بدنه مته، قطرهای مختلف سوراخ را مشخص می‌کنند.
  • بدنه مته: بدنه مته معمولاً از جنس فولاد مقاوم ساخته شده است.
ساختار مته کاجی

انواع مته مخروطی

انواع مته کاجی مخروطی با توجه به تعداد پله ها و سایز مته مشخص می شود. سایز این نوع مته ها به صورت بازه مشخص می شود و نشان دهنده اندازه قطر سوراخ هایی است که مته می تواند ایجاد کند. در هنگام خرید مته کاجی باید به تعداد پله ها و سایز مته توجه داشته باشید. انواع مته مخروطی از 6 پله تا 16 پله در بازار موجود است و هر یک از این مته ها نیز دارای سایزهای مختلفی می باشند که در لیست روبه رو مشاهده میکنید.

روی بدنه این نوع مته ها دو شیار عمیق از ابتدا تا انتهای بدنه مته وجود دارد که براده ها از روی این شیارها به بیرون منتقل می شوند. این شیار روی برخی از انواع مته ها به صورت مستقیم و روی برخی از مته ها به صورت مارپیچ می باشد.

  • سایز 4 تا 12 میلی متر
  • سایز 5 تا 13 میلی متر
  • سایز 3 تا 13 میلی متر
  • سایز 4 تا 20 میلی متر
  • سایز 6 تا 20 میلی متر
  • سایز 5 تا 22 میلی متر
  • سایز 4 تا 25 میلی متر
  • سایز 4 تا 32 میلی متر
  • سایز 4 تا 42 میلی متر
  • سایز 40 تا 50 میلی متر

مته کاجی آهن

مته کاجی آهن دارای جنس فولاد ضد زنگ است و همین ویژگی مهم و منحصر به فرد باعث شده تا میزان زنگ زدگی در این نوع مته به شدت کاهش پیدا کند. از کاربردهای مهم این نوع مته کاجی می‌توان به سوراخ کردن برخی از سطوح مختلف فلزی و استفاده در انگشترسازی اشاره کرد.

مته مخروطی کبالت

مته مخروطی از نوع کبالت با توجه به سختی و مقاومت فوق العاده بالایی که در برابر سایش از خود به اجرا می‌گذارد، به عنوان یکی از کاربردی‌ترین مته های مخروطی محسوب می‌شود. به کمک این نوع مته می‌توانید به راحتی مواد سختی همچون فولاد ضد زنگ، چدن و دیگر آلیاژ‌هایی که مقاومت بسیار بالایی دارند را سوراخ کنید. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که مته مخلوطی کبالت دارد، این است که حتی در دمای بسیار بالا نیز می‌تواند سختی و تیزی خود را به بهترین نحو ممکن حفظ کند.

مزایای استفاده از مته کاجی

  • سرعت و دقت بالا: با استفاده از مته کاجی می‌توان در زمان بسیار کوتاهی سوراخ‌هایی با دقت بالا ایجاد کرد.
  • تنوع در قطر سوراخ: این مته امکان ایجاد سوراخ‌هایی با قطرهای مختلف را بدون نیاز به تعویض مته فراهم می‌کند.
  • کاهش هزینه: با استفاده از یک مته کاجی می‌توان کار چندین مته را انجام داد.
  • سهولت استفاده: استفاده از مته کاجی بسیار ساده و راحت است.

انواع مته کاجی

نکات مهم هنگام استفاده از مته کاجی

  • انتخاب مته مناسب: مته کاجی را با توجه به ضخامت و جنس ماده‌ای که می‌خواهید سوراخ کنید انتخاب کنید.
  • سرعت مناسب دریل: سرعت دریل را بر اساس جنس ماده و قطر سوراخ تنظیم کنید.
  • خنک نگه داشتن مته: هنگام کار با مته کاجی، به خصوص در سرعت‌های بالا، مته را به صورت دوره‌ای خنک کنید تا از شکستگی آن جلوگیری شود.
  • استفاده از روغن روان‌کننده: استفاده از روغن روان‌کننده باعث افزایش عمر مته و بهبود کیفیت سوراخ می‌شود.